4 august 2014

03.08.2014 - Detunatele

Luând în considerare faptul că ziua anterioară bătusem potecile Parângului, ne-am dorit o ieșire mai lejeră, care să nu ne solicite foarte mult. Unde altundeva am fi putut merge, dacă nu la Detunate?! 
Nu demult am aflat de această minune unică a României și am trecut-o pe lista cu obiective de vizitat.
Am plecat cu motocicleta pe ruta Simeria-Brad-Abrud-Bucium Șasa, un drum de vreo 100 km. Am parcat în fața primăriei și am pornit pe traseu. Plăcuța ne informa că avem de parcurs 2.5 km, timp de 45 min. După aproximativ 25 minute am ajuns la Popasul Fefeleaga. Aici am băut un suc rece, iar "Baciul Vetălău" (strănepotul eroinei "Fefeleaga" din nuvela lui Agârbiceanu) ne-a oferit informații importante despre cum să ajungem la Detunata Goală fără a ne pierde pe poteci.
Detunatele (Goală și Flocoasă) sunt două măguri vulcanice formate din coloane bazaltice cu o formă foarte interesantă. Denumirea provine de la faptul că în momentul în care bucăți de rocă se desprind și cad, produc sunete puternice, ca de tunet. La baza lor este o mare "pătură" rezultată din aceste pietre căzute în timp.
Am urcat până deasupra Detunatei Goale, iar frumoasele panoramele văzute au meritat întreg urcușul.


Acasă ne-am întors pe ruta Bucium Șasa-Zlatna-Alba Iulia-Simeria, în jur de 135 km. Per total a fost o ieșire frumoasă, relaxantă, numai bună pentru o zi de duminică!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu