25 mai 2014

24.05.2014 - Râuşor - Vf. Retezat

Dornici de o nouă aventură pe munte, am hotărât să urcăm pe vârful Retezat. Traseul ales porneşte din complex Râuşor, marcat cu bandă roşie, către lacul Ştevia, apoi urcă pe Şaua Lolaia. De aici, se continuă cu bandă galbenă până pe vârf. La coborâre se urmează aceeaşi bandă galbenă, traversând Culmea Lolaia, până la Şaua Ciurila. De aici începe Traseul Curioşilor, marcat cu cruce albastră, până în complexul Râuşor. În mod normal, traseul are o durată de 9-11 ore.


La ora 8 am pornit însoţiţi de un câine ciobănesc german. Am încercat să-l gonim către casă, însă fără izbândă, aşa că ne-a urmat întregul drum. La întoarcere am aflat că era câinele salvamontiştilor.
Am început urcuşul anevoios prin pădure şi am continuat către lacul Ştevia. Pentru a vizita lacul, ne-am abătut de la traseu vreo 45 de minute.


Ne-am reîntors la traseul principal şi am urcat pe Şaua Lolaia. Aici am continuat pe bandă galbenă către vârful Retezat. Urcuşul a fost anevoios, îngreunat de zăpădă, în special pe ultima porţiune de drum care avea o înclinaţie ridicată. Acest lucru ne-a răpit destul de mult timp şi fără ajutorul beţelor nu cred că reuşeam să ajungem până sus, în aceste condiţii.


Peisajele de pe vârf au meritat întreg efortul. Am admirat lacul Ştevia, Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele, cât şi alte masive.


Ne-am reîntors pe acelaşi traseu până pe Şaua Lolaia.


Am continuat pe Culmea Lolaia, până în Şaua Ciurila, un traseu obositor, plin de pietre şi porţiuni cu zăpadă.


De pe Şaua Ciurila traseul se bifurcă către Pietrele şi Râuşor. Am continuat coborârea către Râuşor marcată cu cruce albastră, traseul parcurgându-se destul de uşor.


Întregul traseu a durat 12 ore (5h30 până pe vârf şi 6h30 la întoarcere), însă suntem bucuroşi că l-am parcurs fără incidente. Şi... abia aşteptăm să revenim în Retezat!

12 mai 2014

11.05.2014 - Gura Zlata - Lacul Zănoaga

Lacul Zănoaga este situat în Munţii Retezat, la altitudinea de 1997 m, fiind cel mai adânc lac glaciar din România (29 m). Există mai multe trasee înspre lac, iar noi l-am ales pe cel cu punct de pornire Gura Zlata. Traseul este marcat cu triunghi roşu, având o lungime de aproximativ 10 km, altitudinea liniară de 1350 m şi durata totală de 4-5 ore. Traseul nu conţine pasaje periculoase, însă este destul de obositor...


Am trecut podul peste Râul Mare şi am continuat spre Ocolul Silvic, apoi punctul de control Gura Zlata (Academia). Aici am făcut cunoştinţă cu un câine prietenos, apoi ne-am urmat drumul.


Pe Platoul Radeşului, traseul nostru întâlneşte traseul care are punct de pornire Barajul Gura Apelor, apoi continuă împreună timp de o oră, până la Lacul Zănoaga.



De la Refugiul Zănoaga poţi continua către Lacul Bucura sau te poţi întoarce la Gura Zlata sau Gura Apei. Noi am revenit pe acelaşi traseu. 


Durata totală a drumeţiei a fost de 10 ore, dintre care 5 ore dus, 30 minute ne-am odihnit la Zănoaga şi 4,5 ore întors. La ieşirea din Parc, am fost întâmpinaţi de un panou... Cum ai putea sa nu revii?!